Pakowanie prozniowe pierogow

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest urządzeniem, którego działanie polega na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i zrobieniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki rób pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i kładzie je przed np. zmarzliną.

Ze powodu na nowy typ materiałów spożywczych, używane są różne pakowaczki. A tak artykuły o znacznej wadze i silnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze standardowym zamknięciem próżniowym, artykuły o minimalnych rozmiarach i delikatne (chleb, jagody) kierowane są w pakowarkach z ręcznym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach jest też jedną dużą korzyść - wygodne użytkowanie, a to siła i ciągłość pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to urządzenia komorowe - widoczne w małych rozmiarach a jako narzędzia wolnostojące, wyposażone w komorę lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Odpowiednie do stosowania ze względu na siłę procesu (danie do komory woreczka z wynikiem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Używa się je stale w dużych zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim koniec prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Stanowią wtedy narzędzia o minimalnych rozmiarach, w pakowaczce kładzie się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe używa się w gospodarstwach domowych, niewielkich restauracjach czy małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki wykonane są z wielkiej klasy byliśmy nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, każde bez wyjątku są samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W relacji od ilości i modelu pakowarki, listwy zgrzewające mają nowe rozmiary, oraz zatem z zmianie wchodzi na wybór woreczków, w jakie jest pakowana żywność.